Wednesday, March 4, 2009

tambahan ilmu...PERANAN NABI IBRAHIM DALAM PEMBINAAN SEMULA BAITULLAH

SIAPA NABI IBRAHIM? APAKAH PERANAN NYA DALAM PEMBINAAN KAABAH?
Dan
BAGAIMANA PERIBADINYA MENGIKUT AL QURAAN
واذ ابتلى ابراهيم ربه كلمات فأتمهن, قال انى جاعلك للناس اماما, قال ومن ذريتى؟ قال لا ينال عهدى الظالمين.

Dan ingat lah ketika selesai semua ujian2 ku keatas Ibrahim, dan aku menyatakan ‘Aku akan jadikan engkau wahai Ibrahim sebagai Imam, jawab nya juga dari zuriat ku!, jawab Allah, boleh, dan ianya tidak kepada yang yang zalim

Personaliti Nabi Ibrahim sebagai Rasul adalah melalui UJIAN dari Allah.Ianya dibuat melalui beberapa kes2 dan hikmat2 dan Ibrahim telah sempurnakan nya denga baik.

Allah telah melantik beliau sebagai IMAM dan di ikuti oleh para solihin dan manusia lainhingga hari qiamat. Sehingga doa beliau diterima Allah telah befirman pada Muhammad; ‘kemudian kami wahyukan kepada Engkau supaya menerus agama yang dibawa Ibrahim’.
Muhammad adalah zuriat Ibrahim as dan oleh itu nama Muhammad dan Ibrahim digandingkan bersama dalam amalan umat Muhammad.

واذ جعلنا البيت مثابة للناس وأمنا, واتخذوا من مقام ابراهيم مصلى

ingat kanlah peristiwa Kami telah menjadikan Baitullah sebagai tempat menggandakan pahla amalan haj dan umrah dan tempat yang akan mengamankan seseorang itu dari Neraka, dan mereka terus menjadikan belakang Maqam Ibrahim sebagai Musalla’

Bersempena dengan Pembinaan Semula Baitullah oleh Ibrahim dan anak nya, maka Allah telah mengisytiharkan Baitullah sebagai tempat tumpuan pengerjaan iabdat haj dan umrah dan menggandakan pahala amalan dari nya.

Baitullah juga telah di isytiharkan sebagai Aman dari azab api neraka melalui amalan2 haj dan umrah.

Maqam Ibrahim yang telah merakamkan tapak kaki nabi Ibrahim sewaktu beliau mendirikan semula Baitullah itu telah dijadikan sebagai tempat jemaah bersembahyang dan musalla.

ربنا تقبل منا انك أنت السميع العليم

Ya Allah, terima dan restui lah sedikit amalan baik kami ini, sesungguh nya Engkau maha Pendengar dan maha Mengetahui’

Ini lah doa kedua-dua Ibrahim dan anak nya Ismail setelah selesai membina semula Baitullah itu.

Setelah Ibahim pulang ke Pelastine lepas meninggalkan isterinya Hajar, sehingga Ismail menjadi remaja dan ibunya telah meninggal, baru ia datang semula menziarahi Ismail di Mekah. Sambil meminta Ismail ‘menceraikan’ isteri nya yang didapati tak sesuai utk penerusan zuriat Ibrahim. Beliau pulang semula ke Palestine. Kali kedua beliau datang semula ke Mekah dan mendapati isteri itu sesuai untuk Ismail.

Beliau terus keluar menghala kearah Hajar Aswad dan didapati sedang mengangkat batu bata untuk membina Baitullah. Ismail yang datang kemudiannya diminta membantu beliau membina Kaabah.

Setelah selesai pebinaannya maka kedua2 berdoa dan Ibrahim diminta berdiri diatas batu menyeru manusia supaya datang ke Mekah menunaikan Haj dan Allah menyampaikan seruan itu.

وعهدنا الى ابراهيم واسماعيل أن طهرا بيتى للطائفين والعاكفين والركع السجود

dan kami telah mengarahkan satu wasiat yang nyata kepada Ibrahim dan Ismail agar MENYUCIKAN rumah ku (Baitullah) suapaya dapat orang mendatang melakukan tawaf, dan utk orang tempatan beriktikaf, dan utk bersembahyang secara jemaah

Wasiat Menyucikan Baitullah itu kepada Ibrahim dan Ismail adalah simbolik penyucian dari segala bentuk syirik, yang bererti mereka yang datang utk bertawaf, beriktikaf dan bersembahyang jemaah di Mesjidil Haram hendaklah suci dari syirik , dan najis sikap buruk dan masuk kedalam nya dengan hati yang bersih, lidah yang benar, kedua2 tangan yang mulia.
Baitullah dan Masjidil Haram berfungsi untuk tujuan tawaf di Baitullah samada yang datang melakukan Haj dan umrah atau beriktikaf oleh penduduk Mekah atau bersembahyang jemaah.

Pahala duduk memerhati baitullah?
Duduk dalam masjid memerhati Baitullah adalah satu ibadah. Rasulallah pernah bersabda; Sesunguh nya Allah telah menurunkan 120 pahala keatas orang yang berada di Mekah, 60 utk yang tawaf, 40 utk yang bersemnbahyang dan 20 utk yang memerhati Baitullah”

واذ قال ابراهيم رب اجعل هذا بلدا امنا وارزق أهله من الثمرات من أمن منهم باالله واليوم الاخرة, قال ومن كفر فامتعه قليلا ثم أضطره الى عذاب النار وبئس المصير

Ingatlah ketika Ibrahim berdoa; ‘Ya Allah jadikanlah Negeri Mekah ini sejahtera, dan kurniakan rezeki kepada penghuni nya dari segala macam buah2an khusunya yang beriman dengan Allah dan Hari Akhirat. Orang yang kufur pada Allah, mereka hanya mengecap nikmat yg sedikit dan kemudian di campak ke neraka dan itu tempat buruk untuk mereka berpulang’

Inilah doa pertama sewaktu Ibrahim mula tiba ke Mekah setelah meletak kan isteri dan nak nya di sebelah Baitullah an sebelum beliau pulang semula ke Syam.

Dari doa begini, saranan kepada yang menziarahi Mekah utk Haj dan Umah hendaklah berbekalkan IMAN kepada Allah dan hari Akhirat dan menghayati bahawa KEKUFURAN atas nikmat Allah menyebab kan mereka tidak mempunyai PEMBELA menghindar kan mereka dari azab neraka Allah, dan berpulang ke tempat paling terburuk di akhirat nanti.

Inilah hakikat Masjidil Haram dan Baitullah dan kesan nya kepada Penghuni nya, Penziarahnya, agar kita menghayatinya supaya matlamat kita berada di Mekah tidak berlawanan dengan konsep asalnya.

واذ يرفع ابراهيم القواعد من البيت واسماعيل, ربنا تقبل من انك انت السميع العليم

Dan ingatlah ketika Ibrahim telah membina semula Baitullah diatas asas asalnya dengan Ismail; mereka berdoa; Ya Rabb, terima lah sedikit sumbangan baik kami ini, sesungguhnya Engkau maha Pendengar dan Mengetahui

Nabi Ibrahim telah membina semula Baitullah diatas asas asalnya, dan pemula nya ia lah Ibrahim dan di ikuti oleh Ismail yang membantu nya kemudian. Mereka sama2 berdoa lepas itu.
Siapa yang membina Baitullah sebelum ini? Pendapat mengatakan para Malaikat dan mereka tawaf di Baitullah sehingga mendapat keredaan Allah atas kesalahan mereka menentang cadanganAllah mencipta Adam as. Allah telah menizinkan penurunan Hajar Aswad dari Arash Allah dan ianya berwarna putih bersih. Setelah sunami di zaman Noh as, maka Hajar Aswad tersimpan di bukit Qubis dan diserahkan semula kepada Ibrahim sewaktu beliau membina Kaabah itu.

ربنا واجعلنا مسلمين لك , ومن ذريتنا أمة مسلمة لك , وارنا مناسكنا, وتب علينا انك أنت التواب الرحيم
Ya Rabb, jadikan lah kami SEIKHLAS2 hamba kepada mu, dan jadikan lah juga zuriat kami IKHLAS dalam ibadat mereka kepada Mu, dan perlihatkan lah tempat2 kami nak lakukan ibadah dan terima lah taubat kami sungguh nya Engkau Penerima taubat dan Pemberi Rahmat.

Ini lah ‘model’ doa utk kita hayati; jadikan lah kita seikhlas hamba pada Allah, menjadikan jiwa raga kita sebagai total penyerahan diri pada Allah dan sentiasa berasa rendah diri pada Allah dan mentakzimkan Allah.

Kita akur dan ridha atas semua taqdirnya, dan tidak mencabar Allah dalam semua hukumnya.
Kedua2 Nabi agong memohon agar Allah menetapkan iman mereka dan iman zuraiat mereka. Ini sebaik2 contoh utk kita ikuti, di terima oleh Allah khususnya sewaktu kita di Mekah.
Nabi Ibrahim mohon agar Allah menunjuk kan cara melakukan rukun Haj, haram halal nya, tawaf nya, Sai’ nya, jamrah nya agar semua dosa2 orang yang melakukan haj di terima Allah taubat mereka.

ربنا وابعث فيهم رسولا منهم, يتلوا عليهم اياتك ويعلمهم الكتاب والحكمة ويزكيهم انك انت العزيز الحكيم

Nabi Ibrahim memohon agar Allah melantik seorang Rasul dari kaum itu sendiri yang akan mengajar mereka mambaca al Quraan, menghayati kandungan dan hukum2 nya serta mendapat hikmah dari nya serta dengan itu dapat menyuci diri mereka ari kekufuran akidah. Allah menerima doa ini dan telah melantik Muhammad saw sebagai rasul terakhir.

Muhammad adalah Nabi terakhir dan meneruskan agama yang dibawa oleh Ibrahim as.
Doa ini membawa kita kepada doa yang melibatkan zuriat. Kita mohon taubat diatas keterlanjuran kita , dan doa ini memandu kita agar kita memahami ajaran2 Rasulullah melalui al Quran dan ayat serta menggali hikmat yang ada demi menghasilkan penyucian diri dan membawa kepada keredaan Allah.

ومن يرغب عن ملة ابراهيم الا من سفه نفسه, ولقد اصطفيناه فى الدنيا وانه فى الاخرة لمن الصالحين
'Dan sesiapa yang menafikan agama yang dibawa oleh Ibrahim as maka dia sebenarnya memperbodohkan diri nya, sesungguhnya Allah telah memilih Ibrahim dan agama yang dibawa nya didunia ini dan di akhirat beliau akan disaksikan sebagai orang yang soleh’

Allah menyarankan kita jangan sekali-kali menafikan ajaran nabi Ibrahim as dan terima semua syariat dan jalannya. Muhammad saw sebenarnya meneruskan saja agama ini; jika ia menolak agama Ibrahim bererti menolak agama Muhammad dan nabi-nabi selepas Ibrahim. Inilah sebesar-besar kebodohan.

Ibrahim adalah Nabi pilihan Allah, dipilih dari kalangan nabi-nabi dan rasul untuk kesinambungan berkat kenabian dan hikmat. Beliau yang istiqomah dengan agama dan iman nya kepada Allah, dan ini mencerminkan beliau yang soleh diakhirat nanti.

Semuga peribadi Ibrahim yang di paparkan oleh Allah ini akan menjadi ikutan kita khususnya dalam amaln Haj dan umrah.

اذ قال له ربه أسلم قال أسلمت لرب العالمين
Ingatkanlah sewaktu Allah menyatakan kepada Ibrahim supaya menjadi Islam, jawab Ibrahim aku serahkan segala jiwa ragaku kepada Allah Rabbul’alamin

Keperibadian Nabi Ibrahim..
Diantara ciri-ciri keperibadian Islam Nabi Ibrahim ialah sewaktu Allah meminta beliau supaya lebih Ikhlas pegangan agama beliau itu kepada Allah, dan beristiqomah keatas Islam serta mempertahan kan nya, maka beliau menjelaskan nya dengan penyerahan jiawaraga beliau kepada agama Allah.

Diantara ungkapan yang selalu kita baca sewaktu memulakan solat ialah ‘ aku hadapkan wajah ku ini demi kepada yang telah mencipta bumi dan langit, dan aku sekali2 tidak syirik kepada Nya’.

Pencarian Allah oleh Ibrahim sebelum wahyu sangat mengkagumkan. Akhir nya apabila dia berkata “ sesungguh nya sembahyangku ini, agama ku ini, hidup ku ini, dan mati aku kemudian nanti adalah untuk Allah dan kerana Allah, Tuhan semesata Alam’. Dia benar2 mengetahui diri nya dan Allah Tuhan nya.

ووصى بها ابراهيم بنيه ويعقوب يا بنى ان الله اصطفى لكم الدين فلا تموتن الا وانتم مسلمون
Nabi Ibrahim telah mewasiatkan agama yang lalu itu kepada anak2 nya dan seterus wasiat yang sama oleh Nabi Yaakob kepada anak2 nya dengan berkata ;
‘wahai anak-anakku, sesungguh Allah telah MEMILIH satu agama dan berpeganglah dengannya dan jangan kamu mati kecuali kamu semua telah Islam”


Dalam sejarah, Nabi Ibrahim terus mewasiatkan kepada anak2 nya agar meneruskan agama Islam ini sebagai pegangan hidup. Apabila Nabi Yaakob memasuki bumi Mesir dan mendapati banyak orang menyeambah patong maka beliau juga mewasiatkan anak2 nya agar terus berpegang dengan agama Islam yang dibawa oleh Ibrahim as.

Mengapa anak2, mengapa tidak orang ramai?
Konsep wasiat kepada keluarga menjadi asas dakwah, termasuk awal dakwah Rasulallah dimana ia dikehendaki mendakwah keluarganya terdahulu.

Disinilah bermulanya penerusan agama Islam yang di bawa Ibrahim dan di terus kan oleh anak-anak dan zuriatnya hingga munculnya Muhammad saw yang meneruskan agama Ibrahim kepada kita semua.

ام كنتم شهداء اذ حضر يعقوب الموت اذ قال لبنيه ما تعبدون من بعدى قالوا نعبد الهك واله اباءك ابراهيم واسماعيل واسحاق الها واحدا ونحن مسلمون
‘Adakah kamu semua, wahai kaum Yahudi’ menyaksikan saat kematian Nabi Allah Yaakob yang telah berkata kepada anak-anak nya; ‘siapakah yang akan kamu semua sembah selepas kematian ku ini?Jawab mereka’ Kami akan terus menyembah Allah Tuhan yang Esa, dan Tuhan kepada Datuk kami Ibrahim, serata anak-nak nya Ismail dan Ishak sebagai Tuhan Sembahan Yang Esa dan dengan itu kami menyerahkan diri dan jiwa raga kami kepada Nya’.

Inilah ikrar zuriat nabi Ibrahim keatas tauhid dan Islam dan sebagai satu perjanjian yang di meterikan diantaranya dan anak-anaknya. Penyembahan Allah disini termasuk menjadikan semua jenis amalan adalah kerana Allah, demi keredaanNya, dan menjauhkan semua amalan yang bolih menjauhkan diri dari Allah.

تلك امة قد خلت لها ما كسبت ولكم ما كسبتم ولا تسئلون عما كانوا يعملون
begitulah petunjuk kpada kamu tentang umat Nabi Ibrahim dan anak-anaknya yang bersatu yang memimpin dan yang dipimpin, dan segala perlakuan mereka adalah pahala kepada mereka dan apa saja yang kamu teruskan akan menjadi pahla pada kamu dan jangan sekali2 mengambil amalan buruk kaum2 yang lalu

Begitulah kedudukan kepimpinan Ibrahim as dan beberapa nabi-nabi yang merupakan anak-anak nya untuk menentukan satu agama yang perlu dipupuk. Keyakinan, kemantapan dan kematangan setiap nabi yang digambarkan, khusus nya Ibrahim as adalah sebaik2 contoh dan tauladan yang boleh diambil perhatian.

Jika jejak langkah ini diambil sebagai ikutan dan bersikap proaktif dalam menjaga, meyakini dan menyemarak kan agama Islam dan agama Allah ini maka kita akan dikenang dan mendapat pahla atas amalan kita.

Pokok nya ialah amalan, dan bukan keturunan utk menjadi kebanggaan.


KESIMPULANNYA...


Nabi Ibrahim as mempunyai peranan yang besar dalam penentuan ibadat Haji dan dikaitkan dengan Baitullah dan agama Allah.

Keperibadian Nabi Ibrahim digambarkan sebagai contoh iman yang mantap, proaktif yang terbaik dan penjagaan penerusan agama Allah hingga kepada Nabi Muhammad saw.
Nabi Ibrahim dengan Baitullah dan amalan Haj adalah tidak asing lagi. Beliau dikatakan bapa kapda amalan pengerjaan Haj dan dari nyalah tercipta semua rukun, wajib dan proses mengerjakan Haj dan Umrah.

Beberapa rangkaian proses Haji akan melibatkan sejarah beliau, termasuklah Jamrah, Wuquf dan Sai'e.
Wallahhu A’alam.


No comments: